Kawa ekologiczna
Kawa ekologiczna
Kawa uważana jest za napój wyjątkowy, większość osób właśnie od filiżanki kawy rozpoczyna swój dzień. Jej aromat i smak znane są na całym świecie. W Polce spożycie roczne kawy obliczone zostało na 3kg na osobę. Historia kawy rozpoczyna się w IX wieku w Abisynii. Początkowo uprawą i produkcją kawy zajmowali się jedynie Arabowie. Tajemnica jej wytwarzania była pilnie strzeżona, a wywiezienie nasion z kraju było niemożliwe. Musiało minąć wiele wieków nim kawę zaczęto uprawiać w innych częściach świata. W Europie jako pierwsi uprawą oraz handlem kawą zajęli się Holendrzy. Mieszkańcy Półwyspu Arabskiego opracowali sposób prażenia ziaren oraz parzenia naparu. Uprawa kawy wymaga tropikalnego klimatu, a zbioru dokonuje się ręcznie, ponieważ owoce nie dojrzewają w tym samym czasie. Owoce po zbiorze poddaje się obróbce, aby wyłuskać z owocni ziarna. Stosuje się w tym celu dwie metody: mokrą i suchą. W metodzie suchej owoce suszy się na słońcu przez okres 3-4 tygodni, po tym czasie można oddzielić suche nasiona od pozostałości miąższu. Metoda na mokro polega na oddzieleniu miąższu od nasion specjalnym sprzętem od razu po zbiorze. Następnie nasiona trafiają do basenów z wodą, gdzie podlegają fermentacji mlekowej. Po upływie 2-3 dni resztki miąższu są wypłukiwane. W kolejnym etapie ziarna są odłuszczane, polerowane i dopiero zostają przygotowane do wypalania.
Znanych jest 73 gatunki botaniczne kawy, a każdy z gatunków posiada jeszcze sporo odmian. Aż 70% upraw na świecie to kawa Arabica, pozostałe 30% to kawa Robusta. W handlu gatunek kawy określany jest często przez nazwę miejsca w którym uprawiana jest plantacja, lub portu wywozowego.
Skład kawy to około 900 różnych substancji. Najważniejsze z nich to: kofeina, kwasy organiczne, olejki eteryczne, związki fenolowe, witaminy. Wszystkie te składniki oraz ich zawartość procentowa determinuje smak i aromat kawy.
Kawa z plantacji ekologicznych
Uprawa ekologiczna kawy staje się coraz bardziej popularna, już kilka lat temu plantacje ekologiczne stanowiły 22% wszystkich upraw. Najwięcej plantacji ekologicznych znajdują się w Meksyku, Peru, Brazylii i Kolumbii. Plantacje są nie wielkie, dlatego uprawa i zbiór odbywa się ręcznie. Od samego początku zachowuje się dbałość o najmniejsze szczegóły, dlatego produkt końcowy jest najwyższej jakości. Kawa ekologiczna posiada lepsze walory zdrowotne, a także smakowo- zapachowe. Organic Coffee to określenie dla kawy eko. Kraje Unii Europejskiej wprowadziły specjalne certyfikaty dla kawy uprawianej w sposób ekologiczny.
Zdrowa kawa- dlaczego warto ją pić?
- zwiększa produkcję serotoniny, która poprawia nastrój,
- zawiera kofeinę, która pobudza oraz poprawia funkcje mózgu,
- poprawia procesy związane z koncentracją i zapamiętywaniem,
- usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn,
- poprawia funkcje obronne organizmu,
- zmniejsza ryzyko Parkinsona i Alzheimera,
- posiada dużo antyoksydantów, chroniących komórki organizmu,
- zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy,
- przyśpiesza metabolizm,
- wspomaga odchudzanie.
Kawa Fairtrade
Produkcja kawy odbywa się głównie w krajach Trzeciego Świata, dlatego warto mieć na uwadze że wybierając produkty z oznaczeniem wspieramy lokalnych rolników, a często są to małe rodzinne firmy. Dzięki temu polepsza się ich sytuacja materialna, a my otrzymujemy produkt najwyższej jakości.
Kawa- naturalny kosmetyk
Kawa posiada wiele właściwości pielęgnacyjnych. A fusy z kawy można wykorzystać do wyrobu domowego peelingu. Wystarczy do kawy dodać odrobinę ulubionego olejku. Zapach pobudza i dodaje energii, a ciało po takim zabiegu jest gładkie i wypielęgnowane. Kawa poprawia mikrokrążenie, działa przeciwstarzeniowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Kofeina w kosmetykach poprawia napięcie, jędrność oraz kolor skóry. Przyczynia się do szybszego spalania tłuszczu oraz działa korzystnie przy problemach z cellulitem.
Czy wiesz że….
Kawa rozpuszczalna powstała dopiero w latach 30 XX w. W tym okresie produkcja kawy w Brazylii znacznie przekroczyła oczekiwania, dlatego aby nie zmarnować zbiorów przed producentami kawy zostało postawione wyzwanie. Opracowano technologię i wymyślono produkt, który pozwolił zachować walory smakowe i zapachowe.